Наскоро освободеният украински град Херсон е останал без електроснабдяване след тежък руски обстрел, предаде Ройтерс, като се позова на управителя на Херсонска област.

Електроснабдяването в Херсон, който седмици наред остана без основни комунални услуги, беше отчасти възстановено миналата седмица. Миналия месец украински сили си върнаха контрола над града от руските сили.

Докато ракети обстрелват украински градове: 7 милиона домове са на тъмно

Областният управител на Херсонска област Ярослав Янушевич заяви, че руски обстрел е причина за спирането на електроснабдяването и каза, че енергетици работят за отстраняването на проблема.

След като бяха под руска окупация в продължение на почти девет месеца, жителите на Херсон сега живеят под заплахата от постоянен обстрел срещу някои части от града от руските войски, които се оттеглиха на отсрещния бряг на река Днепър. В други украински градове електроснабдяването също беше прекъснато след руски въздушни удари.

По-голямата част от контролираната от руски войски част на Запорожето е без ток

Украинският генерален щаб съобщи в своята всекидневна сводка, че е намалял броят на руските военни и въоръжение в град Олешки. Той се намира близо до Херсон на контролирания от Русия бряг на Днепър. "Вражеските войски се оттеглиха от някои населени места в (региона на) Херсон и се разпръснаха в гори по протежението на магистралата Олешки–Гола Пристан", каза генералният щаб. "Основната част от войските са мобилизирани военнослужещи", добави той.

БТА