Зеленски Източна Украйна
Зеленски Източна Украйна / БГНЕС
Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че никой не знае колко дълго ще продължи войната в страната му, но че украинските сили опровергават очакванията и не позволяват на руските войски да превземат Източна Украйна, където сраженията са най-ожесточени от седмици, съобщи Асошиейтед прес.

В нощното си видеообръщение Зеленски заяви, че се гордее с украинските защитници, които успяват да задържат руското настъпление в региона на Донбас, който граничи с Русия и където подкрепяните от Москва сепаратисти контролират голяма част от територията вече осем години.

„Помните ли как в Русия в началото на май се надяваха да завземат целия Донбас?", каза президентът. „Вече е 108-ият ден от войната, вече е юни. Донбас се държи.“

След като не успя да превземе столицата Киев в началото на войната, Москва се съсредоточи върху превземането на частите на предимно рускоезичния Донбас, които все още са в украински ръце, както и върху южното крайбрежие на страната. Но вместо да постигнат бързо и решително превземане, руските сили бяха въвлечени в дълга и трудна битка, отчасти благодарение на това, че украинските военни използваха оръжия, доставени от Запада, посочва АП.
БТА