Украйна
Украйна / БГНЕС
Според Москва е ликвидиран военен склад
Най-малко 22 души, включително цивилни, са ранени снощи при руски въздушен удар срещу град Чортков в западноукраинската Тернополска област, останала дълго време незасегната от насилието. Същевременно е разрушен и военен обект, заяви днес представител на местните власти, цитиран от Франс прес.

В Чортков са паднали четири ракети, изстреляни от Черно море, уточни губернаторът Володимир Труш на пресконференция, излъчена и чрез Facebook. 

Двайсет и двамата ранени са настанени в болница. Сред тях има седем жени и едно 12-годишно дете, добави той.

По думите му ударът частично е разрушил военен обект и е причинил щети в жилищни квартали.

Украйна продължава да контролира завод „Азот“ в Северодонецк, сраженията продължават


Чортков, с население малко под 30 000 жители преди руската инвазия, се намира на 140 км северно от границата с Румъния и на 200 км югоизточно от Лвов, голям град в Западна Украйна.

Руските войски са унищожили с крилати ракети "Калибър" разположен край Чортков голям склад с противотанкови и преносими зенитни ракетни комплекси, както и артилерийски снаряди, доставени на Киев от САЩ и ЕС. Това съобщи днес говорителят на военното министерство в Москва генерал-лейтенант Игор Конашенков, цитиран от ТАСС.

Според министерството руските войски междувременно са свалили три украински изтребителя Су-25 недалеч от Донецк и Харков в Източна Украйна, отбелязват Ройтерс и Интерфакс.
БТА