/ gettyimages
Украинският президент Володимир Зеленски призова съюзниците си да помогнат на Украйна да "спре терора", след като руските войски удариха жилищна сграда в североизточния украински град Харков, при което бяха убити най-малко трима души. Това предаде Ройтерс, като се позова на негов пост в социалната платформа "Екс" по време на продължаващото му посещение в САЩ.

В интервю за американската телевизия "Ей Би Си нюз" Зеленски, коментирайки плана за победа на Украйна, който планира да представи на президента на САЩ Джо Байдън по-късно тази седмица, отбеляза, че не става дума за преговори с Русия.

Без да съобщи подробности за плана преди представянето му на Байдън, украинският президент посочи, че той има за цел да укрепи Украйна, за да принуди руския лидер Владимир Путин да преговаря при справедливи условия, съобщи Укринформ.

Агенцията посочва, че Зеленски е изразил също и мнение, че не вярва, че Путин сега е готов за честни преговори.

Украинската новинарска агенция Укринформ цитира също така казаното от украинския президент, че Русия използва китайски сателити за заснемане на атомни електроцентрали в Украйна като част от подготовката за евентуален удар по тях.

"По последна информация Русия е използвала сателити на Китай и е снимала детайли от ядрени съоръжения. Според нашия опит, ако Русия заснеме определени обекти, тогава има заплаха от удари по ядрените обекти", каза Зеленски.

По време на посещението си в САЩ, където се обърна и към представители на бизнеса, Зеленски потърси също така инвестиции за енергийната инфраструктура на страната си, която се намира в трудно положение, съобщи ДПА.

"Основният фокус е върху подготовката на енергийната система на Украйна за зимата", написа украинският президент в социалната платформа "Екс". 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
 
Светослав Танчев/БТА