Зеленски и Ердоган
Зеленски и Ердоган / БГНЕС
Украинският президент Владимир Зеленски пристигна в Истанбул, за да се срещне с турския държавен глава Реджеп Тайип Ердоган.

Самолетът с украинския лидер и придружаващата го делегация на борда кацна на летище "Ататюрк", предаде Анадолската агенция.

Украинската делегация беше посрещната на летището от турски официални лица.

В рамките на посещението на украинската делегация Зеленски ще се срещне с президента Ердоган.

По време на срещата ще бъде обсъден ходът на продължаващата война между Украйна и Русия. Освен това се планира да се обсъди подробно ситуацията относно продължаването на действието на Споразумението за зърнения коридор и търсенето на дългосрочен мир в региона. Турско-украинските отношения също ще бъдат един от въпросите в дневния ред.
 
Преди това президентът на Украйна Зеленски посети Турция на 7 юли 2023 г. Срещата се състоя в президентската резиденция Вахдеттин в Истанбул.

След преговорите се състоя церемония по подписването на протокол, съдържащ меморандум за разбирателство относно "сътрудничеството в областта на стратегическите отрасли" между двете държави.

Освен това украинският президент изрази благодарност на Турция за твърдата ѝ позиция по въпроса за териториалната цялост и суверенитета на Украйна, както и за подкрепата ѝ за инициативата "Черноморско зърно".
БГНЕС