/ БГНЕС
Украинският президент Володимир Зеленски каза пред лидерите от групата на седемте водещи индустриални демокрации, че иска руската война в Украйна да приключи до края на годината, преди идването на зимата, казаха двама европейски дипломати, цитирани от Ройтерс.

Лидерите от Г-7 взеха на подбив мъжкарския имидж на Путин

Зеленски се обърна към лидерите на Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и САЩ чрез видеоконферентна връзка във втория ден от срещата им в Южна Германия.

Лидерите на Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и САЩ продължават тридневната си среща на високо равнище в курорта Елмау, където обсъждат засилването на съвместния си натиск върху Русия така, че тя да спре инвазията си и да смекчи негативните въздействия на войната. Вчера те обявиха забрана за вноса на руско злато, както и началото на съвместна инфраструктурна инициатива, която да противодейства на китайското влияние в страните със средни доходи. 

Високопоставен представител на Белия дом днес заяви, че форумът е постигнал напредък и по темата за евентуалното поставяне на таван на цените на руски петрол. „Целта е Путин да бъде лишен от основния му източник на пари и цената на руския петрол да бъде понижена принудително, за да може по този начин да се намали въздействието на войната върху бензиностанциите“, обясни той.

Освен това Вашингтон съобщи, че налага санкции срещу руски държавни компании от отбранителния сектор, за да се „ограничи възможността на Русия да подменя военното оборудване, което е загубила по време на бруталната война срещу Украйна“.

САЩ също така ще въведат по-висока митническа ставка върху повече от 570 вида руски стоки, чиято стойност възлиза на около 2,3 милиарда долара, допълни служителят на Белия дом и посочи, че страните от Г-7 ще поискат да получат право да пренасочат всички приходи, придобити от мита, към украинската армия.

Германският канцлер Олаф Шолц, който е председател на срещата, днес прие и лидерите демократични държави, които не са част от Г-7 - Аржентина, Индия, Индонезия, Сенегал и Южна Африка. Те обсъдиха климатичната криза, общественото здравеопазване и енергийната сигурност. 

Очаква се генералният секретар на ООН Антониу Гутериш да се включи във форума чрез видеоконферентна връзка и да коментира продоволствената криза, породена от руската война в Украйна.
БТА