Борис Джонсън
Борис Джонсън / Gulliver/Getty Images
Британският премиер Борис Джонсън призова западните съюзници продължат твърдо да подкрепят Украйна, в момент, когато той се опитва да загърби политическите трудности, с които се сблъсква у дома, предаде ДПА.

Джонсън е на среща с колегите си от Г-7 на тазгодишния форум в Германия. Той се провежда на финала на поредица от международни срещи на върха, заради които Джонсън беше извън Великобритания. Успоредно с това започнаха да се появяват все повече въпроси относно неговото лидерство. 

Джонсън възнамерява да остане на власт до средата на 30-те години


Джонсън беше на срещата на Общността на нациите в Руанда, когато консерваториите научиха, че са загубили частичните избори в Тивъртън и Хонитън, и в Уейкфийлд. Не се очаква Джонсън да се завърне във Великобритания преди срещата на върха на НАТО в Мадрид, която ще приключи в четвъртък. Това ще ограничи възможността му да успокои разколебаните депутати, както и да осуети заговори срещу него в Уестминстър.

Борис Джонсън обаче се надява, че появата му на международна сцена, фокусирана върху най-голямата война в Европа от победата над нацистите насам, ще убеди тези, които имат съмнения, че сега не е моментът, в който да се мисли за промени в ръководството на Великобритания.

На фона на спекулациите относно желанието на западните лидери да продължат да подкрепят Украйна в хода на проточилия се конфликт, Джонсън каза, че не трябва да се допуска руският президент Владимир Путин безнаказано да „разсече на части“  съседната на Русия страна.

Преди срещата с френския президент Еманюел Макрон, Джонсън бе попитан дали Франция и Германия правят достатъчно за Украйна. Британският лидер оцени действията на Германия, без да споменава Франция. 

Украйна поиска от Г-7 да предостави повече оръжия

„Само погледнете какво са направили германците“, каза той. „Никога през живота си не съм вярвал, че ще видя германски канцлер ще тръгне по пътя на Олаф Шолц, който изпраща оръжия на украинците, за да се защитят“, допълни Джонсън и похвали Германия за това, че е направила „саможертва“, търсейки начини да се откаже от руските енергийни доставки.

Британският министър-председател Борис Джонсън предупреди днес френския президент Еманюел Макрон срещу изкушението за решение чрез преговори „сега“ в Украйна заради риск от удължаване на „световната нестабилност“, съобщи Даунинг стрийт, цитиран от Франс прес.

На среща в кулоарите на форума на Г-7 в Германия двамата лидери „се съгласиха, че сегашният момент в развитието на конфликта е критичен и има възможност да бъде обърнат ходът на войната“, съобщи говорител на британското правителство.
БТА