/ БГНЕС
Председателстващият тричленното Председателство (президентство) на Босна и Херцеговина Желко Комшич и членът Денис Бечирович са на официално посещение в столицата на Украйна Киев, където днес се срещнаха с украинския президент Володимир Зеленски, съобщи босненската национална телевизия БХРТ. Зеленски благодари на страната за подкрепата ѝ към Украйна.

„Благодаря ви за посещението ви в Украйна в Деня на националното знаме, това е голяма чест за нас. Също искам да ви благодаря за подкрепата към нашия суверенитет и териториална цялост, за подкрепата и участието в срещата на върха на международната Кримска платформа“, отбелязва Зеленски в официално съобщение на страницата си.
Комшич, хърватският член на колективното Председателство и негов настоящ председател, и Бечирович, представител на босненските мюсюлмани в Председателството, участват в третата среща на върха на международната Кримска платформа.

В съобщението пише още, че Зеленски е благодарил на Комшич и Бечирович за финансовата подкрепа, която Босна и Херцеговина предлага на Украйна, и е отбелязал важността на присъединяването на Босна към политиката на Европейския съюз за въвеждане на санкции срещу Русия.

„Събеседниците са разговаряли за по-нататъшните перспективи за укрепване на сътрудничеството между двете страни, като са подчертали, че Украйна и Босна и Херцеговина имат обща цел – членството в Европейския съюз. Президентът (Зеленски) също е изразил надежда, че Босна и Херцеговина ще има възможност да се включи в практическото изпълнение на украинската формула за мир“, пише още.

Комшич и Бечирович също съобщиха в официалните си профили в социалните мрежи за срещата си с украинския президент.

„Посещението в Украйна е изключително важно, за да покажем, че от началото на руската агресия по-голямата част от Босна и Херцеговина застава зад справедливата борба на украинския народ, воден от президента Зеленски“, написа Комшич във Фейсбук и допълни, че и „човешки, и политически, и морално е важно да бъдем на страната на Украйна“.
„Сърдечна среща и приятелски разговор с президента на Украйна Володимир Зеленски“, написа Бечирович.

Това е първият път от началото на войната, когато някой от членовете на босненското Председателство посещава Украйна, отбелязва порталът Кликс. Визитата изпраща силна подкрепа от Босна и Херцеговина на украинския народ, който страда от последствията от руската агресия, допълва изданието. През август миналата година Един Форто и Сабина Чудич бяха първите политици от Босна и Херцеговина, които посетиха Киев след руската инвазия.
Симона-Алекс Михалева