/ iStock/Getty Images
Министрите на здравеопазването на страните от Г-7 се споразумяха днес за принципа на по-добро споделяне на резултатите от клиничните изпитания на ваксини и лечения, за да се ускори тяхното развитие в условия на пандемии, предаде Франс прес.

Те се обявиха "в подкрепа на ново международно споразумение, което да улеснява и ускорява споделянето на резултатите от изпитанията на ваксини и видове лечение за борба срещу COVID-19, както и за предотвратяване на бъдещи заплахи за здравето", съобщи британското здравно министерство в комюнике, публикувано след края на срещата в Оксфорд. В текста се подчертава, че тази "харта за клинични изпитвания на ваксини" ще "засили сътрудничеството в областта на мащабните международни изпитвания" и "ще избегне ненужно дублиране".

СЗО: Ситуацията с пандемията остава катастрофална, държавите не бива да се отпускат

Здравните министри на страните от Г-7 се събраха преди годишната среща на върха на групата в Корнуол, Югозападна Англия, която започва другия петък.

Хартата "дефинира нашите общи принципи за ускоряване на скоростта, с която клиничните изпитания генерират солидни доказателства и техните резултати може да бъдат приложени при тази и бъдещи пандемии", пише още в комюникето.

Това споразумение идва в момент, когато бизнес лидерите във фармацевтичната индустрия полагат усилия да "намалят до 100 дни времето за разработване и внедряване на нови диагностични средства, лечения и ваксини", отбеляза британското министерство на здравеопазването.

Страните от Г-7 наблегнаха също на сътрудничеството си за подобряване на наблюдението на разпространението на коронавируса по света и в откриването на други заплахи за общественото здраве.
БТА