/ БТА
Здравето на папата е стабилно и няма температура, но възпалението на белите му дробове, свързано със затруднения в дишането, продължава, се казва в изявление на Ватикана в сряда, като се добавя, че Франциск продължава да взема антибиотик, предаде Ройтерс.

Папа Франциск отмени пътуването си до Дубай заради влошено здравословно състояние

"Състоянието на папата е стабилно, няма температура, но продължава да има възпалителен процес в белите дробове, който води до затруднения в дишането. Той продължава да се лекува с антибиотици", се казва в съобщението, предаде ТАСС.

86-годишният Франциск звучеше хрипливо и каза, че негов помощник ще прочете основния текст на седмичнята аудиенция, тъй като поради грипа гласът му не звучи добре. Заради заболяването папата отмени пътуването си до срещата на върха за климата КОП28 (COP28) в Дубай.

Франциск говори отново в края на аудиенцията си, за да призове за продължаване на примирието в ивицата Газа, освобождаване на всички заложници и достъп на хуманитарна помощ до палестинския анклав. "Призоваваме за мир", каза той, като спомена и Украйна.

 
Пламен Йотински/БТА