/ БГНЕС
Папа Франциск отмени днес сутрешните си аудиенции заради лек грип, съобщи в кратко изявление Ватиканът, цитиран от Ройтерс и Франс прес.

В съботите 86-годишният Франциск обикновено има срещи с висши служители на Ватикана, както и частни аудиенции.

Съобщението за отменянето на днешните му ангажименти бе направено седмица преди планирано пътуване на Светия отец до Дубай за участие в конференцията на ООН за климата (COP28).

Папа Франциск: Това не е война, това е тероризъм

Папа Франциск, който определи опазването на околната среда като един от стълбовете на управлението си, се очаква да произнесе реч на конференцията в Дубай на 2 декември. Предполага се, че в нея той ще осъди бездействието на страните замърсителки и ще ги призове да намалят драстично емисиите си на газове с парников ефект.

В последните месеци здравето на папа Франциск стана по-крехко и той се принуди да използва инвалидна количка, което подхрани спекулации, че подобно на предшественика си Бенедикт Шестнадесети може да се оттегли.

След като през 2021 г. претърпя операция на дебелото черво, тази година духовният водач на 1,3 милиарда католици беше в болница още два пъти, в единия случай - за коремна операция, припомня АФП.
Десислава Иванова, БТА