Затягат мерките за чужденци, пребиваващи в Багдад
Затягат мерките за чужденци, пребиваващи в Багдад / снимка: БГНЕС
Иракските власти обявиха, че въвеждат строги мерки за контрол върху разрешителните за пребиваване в Багдад, издадени на чужденци, съобщи ДПА. Мерките са част от плана за намаляване на насилието в иракската столица.

До всички контролно-пропускателни пунктове на територията на Багдад са изпратени инструкции да проверяват валидността на документите за самоличност и пребиваване на чужденци, независимо дали става дума за граждани на арабски или на други държави, посочва ДПА. Ще се проверява и валидността на документите за акредитация. На лицата с невалидни документи ще се търси отговорност, заявил говорител на военното командване на иракския военен гарнизон в Багдад.

След началото на чуждестранната интервенция в Ирак в страната са проникнали стотици граждани от арабски страни, за да участват в бунта срещу присъствието на чуждестранни войски в страната.

Иракски и американски военни източници в Багдад твърдят, че това са предимно чуждестранни екстремисти, лоялни на различните структури на терористичната организация Ал Кайда. Известно отслабване на притока на екстремисти през границите на Ирак било регистрирано след като Багдад и Дамаск подписаха договор за сътрудничество в сферата на сигурността, посочва ДПА.