/ Gulliver/Getty Images
Австралийският град Сидни отчете нов рекорден брой нови заразявания с коронавируса и обяви затягане на противоепидемичните мерки, предаде ДПА.

Най-населеният австрийски щат Нови Южен Уелс е регистрирал за последните 24 часа рекордните 446 случая на предаване на инфекцията на местно ниво, повечето от тях - в щатската столица Сидни. Четирима души са починали предния ден, каза губернаторката на щата Гладис Береджиклян.

Тя обяви, че от понеделник се затягат ограничителните мерки и гражданите на Голям Сидни няма да имат право да се отдалечават на повече от 5 километра от дома си. Досега те бяха ограничени в радиус от 10 километра. Увеличават се и глобите за нарушаване на противоепидемичните мерки. С 5000 австралийски долара (3 684 американски долара) ще се накарват неспазването на правилата за самоизолиране на хората с положителен тест за вируса и за подаване на лъжлива информация за проследяване на контактите. С 3000 долара ще се санкционира например и неспазването на ограничението, че само двама души могат да тренират заедно.

Австралия започна да ваксинира ученици от 12 до 17 г. срещу COVID-19

Въвежда се и система от разрешителни за всеки, които има основателна причина да напусне района на Голям Сидни, за да отиде в провинциалната част на щата. Целта е да се ограничи напускането на града и разнасянето на заразата.

През 2020 г. Австралия успя да овладее разпространението на инфекцията със затваряне на граници и строг локдаун и до голяма степен отмени ограниченията преди появата на това огнище в Сидни. Досегашната стратегия обаче е поставена на изпитание от по-заразния вариант Делта. Губернаторката на щата каза, че сега надеждата за връщане към нормален живот е във ваксинацията.

Австралия е с 25 милиона население. От началото на пандемията са регистрирани около 38 хиляди случая на заразени с коронавируса и над 900 починали. Поставени са малко над 15 милиона дози ваксина, близо 5 милиона от тях - в Нов Южен Уелс.
БТА