/ iStock/Getty Images
Австралийските власти започнаха да имунизират срещу COVID-19 ученици на възраст от 12 до 15 години с препарата на Pfizer/BioNTech. Това съобщи федералното здравно ведомство, цитирано от ТАСС.

"Децата и юношите от 12- до 15-годишна възраст, намиращи се в условия на повишен риск от заразяване с коронавируса, (от 9 август) имат право да бъдат ваксинирани с препарата на компания Pfizer/BioNTech", се казва в съобщение на здравните власти в Twitter.

Първи ще получат ваксина учениците от няколко района на Сидни, където са регистрирани огнища на COVID-19. С тази цел на стадиона "Кудос" в местния Олимпийски парк е организиран временен център за имунизация. Очаква се до седмица там да бъдат ваксинирани най-малко 24 000 ученици от югозападните райони на мегаполиса.

В момента тийнейджъри се ваксинират само в щата Нов Южен Уелс, където според властите на 16 юни е започнала втора пандемична вълна. Предстои обаче процесът да обхване и останалите региони от страната. Междувременно там продължава кампанията за ваксиниране на пълнолетното население с медикамента на AstraZeneca, който се предпочита за използване при лица над 50-годишна възраст. Хората от 18 до 50 могат по лекарска препоръка да избират между този препарат и ваксината на Pfizer/BioNTech.

По последни данни първа доза ваксина са получили досега 13,6 милиона души (над 53 процента от населението на Австралия), а 4,6 милиона австралийци (18 процента) са ваксинирани изцяло. До края на годината властите планират да имунизират около 70 на сто от всички жители.

От началото на пандемията в Австралия са открити общо 36 330 заразени с коронавируса, 937 пациенти са починали, над 30 600 са оздравели, посочват здравните власти
БТА