/ iStock/Getty Images
Мерките за сигурност в столицата на Мали -  Бамако, бяха засилени на фона на увеличаващия се брой на атаки на джихадисти, които също така се приближават все по-близо до града, предаде Асошиейтед прес.

Най-малко 15 екстремистки атаки бяха извършени в Мали през юни и юли и в най-дръзката от тях джихадистки бойци нападнаха Кати – най-голямата военна база в страната, която се намира на само 15 километра от столицата.

Растящата несигурност в Мали, обширна страна с население от 20 милиона души, повиши нестабилността в сахелския регион на Западна Африка. През 2020 г. в Мали бяха извършени два преврата, при които военните обещаха да направят повече, за да спрат джихадисткото насилие.

Бомба уби двама миротворци в северната част на Мали


Темпът на джихадистките атаки в Мали се повиши и през юни лидер на свързана с Ал Каида групировка заплаши, че в малийската столица скоро ще бъде атакувана директно. САЩ изтеглиха от Бамако всички свои служители, които не са от съществено значение за работата на дипломатическата им мисия и, както много други западни страни, съветват гражданите си да избягват да пътуват до Мали.

Въоръжените сили на Мали затегнаха мерките за сигурност в столицата и затвориха основни пътища, "за да противодействат на тази терористична заплаха, както в Кати, така и в Бамако". Някои от пътищата към военната база, както и към резиденцията на временния президент на страната, също са блокирани.

Въоръжени убиха най-малко 20 цивилни в Мали

"Всеки ден арестуваме терористи в Бамако или наблизо", заяви през АП говорител на армията на Мали.
БТА