Освен, че загубата на обоняние и вкус е сигурен симптом за COVID-19, той предполага и по-леко протичане на заболяването
Освен, че загубата на обоняние и вкус е сигурен симптом за COVID-19, той предполага и по-леко протичане на заболяването / iStock/Getty Images
Загубата на обоняние е не само един от най-сигурните фактори за ранна диагностика на Сovid-19, тя е и симптом за добра прогноза на заболяването, според международно разследване, водено от учени от Университета „Комплутенсе“ и болница „Сан Карлос“ в Мадрид.

В най-голямото проучване, проведено в множество центрове (5868 приети пациенти), изследователите потвърдиха, че въпреки че произходът й все още е загадка, аносмията - загуба на обоняние - може да се счита и за добър прогностичен фактор за болест.

„Тези резултати имат много последици, от първоначалната оценка на пациентите до способността да се разбере патофизиологията. Възможно е инвазията в носния епител да доведе до активиране на адекватен имунитет, като се избягват цитокиновите бури”, обясни Хесус Порта-Етесам, ръководител на неврологичната секция в болница „Сан Карлос“.

В допълнение към идентифицирането на аносмията като фактор за добра прогноза за протичането на болестта, изследователите също така са установили, че обонятелните и вкусовите дисфункции са по-чести при жените (12,41% срещу 8,67%), при пациентите под 65 години и при пациенти с патологии на бъбреците, белите дробове, сърдечни, неврологични или онкологични.

Резултатите, получени за един от най-ранните симптоми на коронавируса, могат да служат като критерии при класифициране на пациентите или вземане на терапевтични решения, според Университета „Комплутенсе“ в Мадрид. Заключенията от това проучване могат да бъдат използвани за изготвяне на "индекси на риска" от усложнения, които биха били много полезни и интересни при наблюдение, лечение или оценка на изписването на пациенти.

В проучването са участвали още 4 мадридски болници, 4 университетски клиники в Испания, а също Институтът по кардиология и сърдечно-съдова хирургия на Хавана (Куба), общата болница в северната част на Гуаякил IESS „Лос Сейбос“ (Еквадор) и клиниката „Сан Карло“ в Милано (Италия).

Превод и редакция: DarikNews