Цели 6 месеца може да продължи загубата на вкус и обоняние заради коронавируса
Цели 6 месеца може да продължи загубата на вкус и обоняние заради коронавируса / iStock/Getty Images
Сред симптомите на COVID-19 загубата на вкус и обоняние се откроява като един от най-срещаните, който може да продължи месеци след излекуването на пациента.

Откриха най-невероятния симптом на Covid-19

Неотдавнашно проучване, проведено сред 2 581 пациенти от 18 европейски болници, изследва разпространението и възстановяването на обонятелната дисфункция. Установява се, че този симптом засяга 85% от пациентите с лек COVID-19, 4,5% от умерените случаи, и 7% от тези в най-тежко състояние.

Средната продължителност е 21 дни

Резултатите са публикувани в научното списание ‘Journal of Internal Medicine’, те разкриват, че средната продължителност на загубата на вкус и обоняние при пациенти с COVID-19 трае средно 21 дни. Но не всички хора са засегнати еднакво, тъй като една четвърт от хората, преборили болестта, възвърнаха обонянието си цели шест месеца по-късно, докато за други периодът е 2 месеца

95% го възстановяват след 6 месеца

"Обонятелната дисфункция е по-разпространена при леки форми на COVID-19, отколкото при умерени до критични форми, и 95% от пациентите възвръщат обонянието си 6 месеца след инфекцията", пояснява водещият автор на изследвания, Jerome R. Lechien, изследовател в Парижкия университет Saclay.

Въпреки това изследователите поясняват в резултатите от публикацията: „Необходими са бъдещи проучвания, за да се определи степента на дългосрочно възстановяване на пациенти с COVID-19“.

Превод и редакция: DarikNews