/ iStock/Getty Images
Грипът може да се окаже "по-голям проблем" от COVID-19 през предстоящата зима, защото много малко хора сега имат имунитет срещу него, предупреди един от водещите научни съветници на британското правителство, цитиран от електронното издание "Мейлонлайн".

Проф.Антъни Харндън, който съветва британското правителство за ваксините срещу COVID-19, каза, че е през последните няколко години е имало "много, много ниско" разпространение на грип.

Случаите на грип са се свили почти до нулата по време на пандемията от новия коронавирус, тъй като локдауните и правилата за социално дистанциране са ограничили разпространението на други респираторни вируси.

Китайска вирусоложка отново отхвърли версията за лабораторен произход на COVID-19

Според проф.Харндън, заместник-директор на британския консултативен орган за ваксините, ниските нива на разпространение на грип означават, че на практика никой не е бил изложен на вируса и не е изградил естествен имунитет, а това прави уязвима преобладаващата част от населението.

Той предупреди, че това може да предизвика хаос в системата на здравеопазването тази зима, ако има сериозен взрив на грип.

"Подчертавам, че грипът може да бъде потенциално по-голям проблем тази зима, отколкото Ковид", каза той пред радио Би Би Си 4.
БТА