Китай отбеляза вчера най-високият брой нови случаи от май насам
Китай отбеляза вчера най-високият брой нови случаи от май насам и милиони жители на страната прекарват уикенда в локдаун, докато властите прилагат строга политика за "нулев COVID", съобщи Франс прес.

Китай е последната голяма страна в света, преследваща целта за елиминиране на епидемията чрез локдауни, продължителни карантини и масови тестове, въпреки тежкото отражение на тази стратегия върху икономиката.

Вчера в страната бяха регистрирани общо 450 случая на COVID-19, повечето асимптоматични. В петък броят им беше 432, по данни на властите. Нарастването на броя на случаите доведе до въвеждане на нови ограничения в няколко региона на страната.

Първи локдаун в Макао заради пандемията от COVID-19

Град Ланчжоу, столица на северозападната провинция Гансу, нареди в сряда на своите 4,4 милиона жители да останат по домовете си. Една от областите на провинция Анхуей е в локдаун от петък.

По-рано през седмицата в Уган, важен център на провинция Хънан, беше обявен общ локдаун след откриването на само един случай на COVID-19.

В град Бейхаи, провинция Гуанси, властите наложиха вчера локдаун на два квартала с общо 800 000 жители, като обявиха епидемичната ситуация в града за "тежка".

COVID-19 в Китай - локдаун за 1,7-милиона жители

Бързоразпространяващият се вариант Омикрон е предизвикателство за политиката на "нулев COVID", отбелязва АФП.

Икономическият растеж на страната се срина през второто тримесечие, включително поради здравните мерки.
БТА