Макао от днес е в първия си локдаун от началото на пандемията, за да спре най-тежката вълна на разпространение на коронавируса до момента, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Мярката бе въведена за една седмица от властите в китайския специален административен район след откриването на над 1500 случая на коронавирус през последните три седмици въпреки масовото тестване.

COVID-19 в Китай - локдаун за 1,7-милиона жители


Казината в Макао са затворени. В резултат акциите на шестте водещи групи от хазартния сектор загубиха между 6 и 9 процента от стойността си в началото на търговията днес.

Локдаунът слага край на споразумението между местните власти и казината. То предвиждаше, че ще бъдат затваряни само тези казина, където са били открити случаи на COVID-19.

Макао е единственият китайски град, където казина имат разрешение да работят. Пандемията обаче засегна тежко района, възприел стратегия за "нула COVID", подобна на прилаганата от Пекин.

От днес местните жители имат правото да излизат от домовете си само за да купуват продукти от първа необходимост и за да се подлагат на тестове. Нарушителите може да бъдат наказани с до две години затвор.

Някои обществени услуги и магазини, като супермаркетите и аптеките, продължават да работят. Само хората, притежаващи специално разрешение или "зелен код", показващ, че не представляват сериозна заплаха за общественото здраве, ще имат право да ползват обществения транспорт.

Китай използва мобилни приложения, за да следи движението на хората и епидемичните огнища, отбелязва АФП.
БТА