Увеличението е с около 10 хектара
Малкият канарски остров Ла Палма е пораснал с около 10 хектара след продължилото с дни вулканично изригване, предаде ДПА.

Вулканът Кумбре Виеха в южната част на острова започна да изригва на 19 септември за първи път от половин век. Във вторник вечерта лавата достигна до Атлантическия океан, след като се спусна поне 100 метра по стръмен бряг и отдели токсичен дим.

На видеозапис, публикуван в Twitter от Испанския изследователски институт, се вижда как след като влиза в контакт с океанската вода, лавата, която е с температура от около 1000 градуса по Целзий, започна да изстива и вече образува малък полуостров с ширина около 500 метра. Температурата на океанската вода е само 20 градуса.

Лавата от вулкана на остров Ла Палма образува пирамида в океана (ВИДЕО)

Първоначалните опасения от потенциална заплаха за здравето на жителите на близките населени места от токсични газове, които може да се образуват, когато лавата и солената морска вода се срещнат, не се оправдаха.

Еухенио Фраиле от Испанския океанографски институт каза, че изпаренията ще бъдат издухани много бързо към океана от силен североизточен вятър. Въпреки това полицейски час, който беше наложен в четири близки района с общо около 300 жители, засега остава в сила като предпазна мярка.

Лавата от вулкана на Ла Палма достигна океана (ВИДЕО)

Вулканолози подчертаха, че изтичането на лавата в океана е облекчило ситуацията на острова и е намалило риска лавата да се разпространи на сушата.

Около 800 сгради на острова са били унищожени или повредени от началото на изригването. Повечето от тях са жилищни, съобщи в. "Вангуардия".

Междувременно въздушният трафик към и от Ла Палма беше възобновен и няколко авиолинии обявиха полети.
БТА