/ iStock/Getty Images
Европейската комисия незабавно замразява, считано от 9 октомври, всички плащания по помощта за развитие за палестинците, заради атаката на "Хамас" срещу Израел, предаде ДПА, цитирайки еврокомисаря Оливер Вархей.

Проекти за помощи на стойност 691 милиона евро ще бъдат преразгледани, написа Вархей в платформата Х. "Мащабите на терора и жестокостта срещу Израел и неговия народ са повратна точка. Нещата не могат да продължат по старому", написа още еврокомисарят за съседството и разширяването.

"Основите за мир, толерантност и съвместно съществуване сега трябва да бъдат на преден план. Подбуждането към омраза, насилие и прославянето на терора са отровили умовете на прекалено много хора", добави той.

Без два крака, едноок и само с една ръка: Зловещият Мохамед Дейф е мозъкът на атаката срещу Израел

Според председателката на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен ЕС и неговите страни членки са най-големите донори на палестинския народ, отбелязва ДПА. Говорителка на ЕК обаче по-рано в понеделник изтъкна, че е очевидно, че ЕС не е финансирал пряко или косвено дейностите на "Хамас" или други терористични организации.

"ЕС има много стриктни правила за преглед и проверка на бенефициентите на европейски средства", заяви тя. По думите ѝ блокът е подкрепял палестинския народ, както и палестинските власти. Според ЕК в това са били включени средства за здравния сектор, социални помощи, заплати на държавни служители, както и проекти в области като демократичното управление, върховенството на закона, развитието на водните и енергийните ресурси и икономиката. Освен това ЕС е подкрепял Агенцията на ООН за подпомагане на палестински бежанци.

Австрия вече обяви, че замразява своята помощ за палестинските територии, а Германия в момента извършва оценка.

Очаква се външните министри от ЕС да обсъдят въпроса на извънредна среща във вторник.
Владимир Арангелов/БТА