Заподозрян за убийството на Немцов се оплака пред съда, че е изтезаван
Заподозрян за убийството на Немцов се оплака пред съда, че е изтезаван / снимка: БГНЕС, архив

Районен съд в Москва удължи днес срока на мярката задържане под стража срещу Заур Дадаев, който е заподозрян за убийството на руския опозиционен политик Борис Немцов, предаде ТАСС.

Съдът в столичния район Басманний удовлетвори искането на следствието и постанови Дадаев да остане в ареста до 28 август. През това време следователите ще приключат започнатите експертизи, ще назначат нови, ще извършат редица други процесуални действия и ще изготвят окончателните варианти на обвинителните актове на заподозрените по делото.

Защитата на Дадаев обяви, че ще обжалва днешното съдебно решение. Пред съда представител на следствието каза, че е започнала проверка на твърдението на Дадаев, че е бил изтезаван и му е бил оказван натиск. В отговор на въпрос на съдията следователят каза, че това не е вярно.

Предявиха обвинение срещу двама заподозрени за убийството на Немцов

По думите на заподозрения той не е бил арестуван на 7 март, както е обявено официално, а на 5 март. Дадаев разказа днес пред съда, че е бил отвлечен от неизвестни въоръжени хора, на главата му е бил надянат чувал и два дни е бил държан на непознато място.

През тези два дни е бил изтезаван, разпитван, оковаван за радиатор, а вечерта на 7 март качен на самолет за Москва. Похитителите му го заплашвали, че ако не даде каквито трябва показания, ще бъде убит, а ако го направи, неговият приятел Рустам ще бъде освободен.

Дадаев увери съдията, че има алиби за 27 февруари и че съществува човек, който може да потвърди, че на тази дата е бил на друго място.

Източник: БТА