Предявиха обвинение срещу двама заподозрени за убийството на Немцов
Предявиха обвинение срещу двама заподозрени за убийството на Немцов / снимки: БГНЕС

Московски съд предяви обвинения на двама заподозрени за убийството на руския опозиционер Борис Немцов, предаде ТАСС от съдебната зала.

„Анзор Губашев и Заур Дадаев са обвиняеми”, съобщи прессекретарят на съда в московския район „Басманний” Анна Фадеева. „Молбите за разглеждане на процесуални действия по техните дела ще се разглеждат отделно”, добави тя.

Дадаев ще остане под стража до 28 април, когато трябва да приключи предварителното следствие. Съдия Наталия Мушникова е приела, че само арестът му ще гарантира интересите на правосъдието. Дадаев беше поискал по-малко строга мярка за неотклонение.

Фадеева съобщи също, че останалите помагачи по делото Ескерханов, Ш. Губашев и Бахаев ще бъдат изслушани на едно съдебно заседание. Засега не са им предявени обвинения и те са само заподозрени. Те са отричали вината си за съучастието в убийството, но съвкупността от доказателства и свидетелски показания я доказва, заявил е следователят на съдебното заседание.

Мерките за сигурност около сградата на съда са засилени. Дежурни са около 10 автобуса с полицаи, подстъпите към сградата са затворени. Петимата обвиняеми бяха доведени в съда под засилена охрана на бойци от специалните части.

Предявиха обвинение срещу двама заподозрени за убийството на Немцов
netinfo

Предявиха обвинение срещу двама заподозрени за убийството на Немцов
netinfo

Вчера ръководителят на Федералната служба за сигурност Александър Бортников съобщи за задържането на двама заподозрени по делото за убийството на Немцов - Анзор Губашев и Заур Дадаев. По данни на следствието те са заподозрени за причастност към организирането и изпълнението на убийството.

Секретарят на Съвета за сигурност на Ингушетия Алберт Барахаев заяви, че Губашев и Дадаев са били задържани на територията на кавказката република. По думите му, задържан е също брат на Губашев.

Барахаев съобщи още, че обвиняемият Заур Дадаев е служил 10 години като зам.-командир на полк в батальона „Север” към чеченското МВР.

Предявиха обвинение срещу двама заподозрени за убийството на Немцов
netinfo

През 2010 г. като сержант на 46-а бригада на Вътрешните войски на руското МВР, той е награден с Орден на мъжеството „за мъжество, решителност и самоотверженост, проявени при изпълнение на войнския дълг в Севернокавказкия регион”. Наградата му е връчена от Рашид Нургалиев, тогава вътрешен министър на Русия. Другият задържан, Анзор Губашев, работел в частна охранителна фирма в Москва.

Източник: БТА