Започва разработката на ваксина срещу свинския грип
Започва разработката на ваксина срещу свинския грип / снимкa: БГНЕС

В САЩ вече е започнала работата по създаване на ваксина срещу свинския грип,  който причини смъртта на над 100 души в Мексико и се разпространи в Северна Америка и Европа, съобщи Грегъри Хартл, говорител на Световната здравна организация /СЗО/, предаде Ройтерс.  Според видния австралийски вирусолог проф. Грег Танок разработката на ваксината срещу опасния вирус може да отнеме поне една година, предаде ИТАР-ТАСС.

 

Австралийският учен твърди, че свинският грип не е достатъчно добре изследван. През последните години целият научноизследователски потенциал бе насочен към изучаване на птичия грип, на който предсказваха масово разпространение и не бе обърнато внимание, че във въздуха витае нов вирус. Борбата с него ще изисква  повече време, заяви проф. Танок. 

 

Здравните власти в САЩ потвърдиха 40 случая на новопоявилия се свински грип, като 20 от тях са в училище в град Ню Йорк, чиито ученици са изкарали пролетната ваканция в Мексико, съобщи Асошиейтед прес. Изпълняващият длъжността директор на Центъра за контрол и превенция на болестите д-р Ричард Бесър съобщи също, че федералните власти подготвят препоръка към жителите на САЩ да избягват пътуванията до Мексико. На пресконференция в Атланта д-р Бесър уточни, че 40-те потвърдени случая на свински грип са в пет щата.

 

"Изолиран случай" нарече на пресконференция кметът Майкъл Блумбърг големия брой на заболявания от т.нар. "свински грип" в гимназията "Сент Франсис" в квартала Куинс на Ню Йорк. По данни, изнесени от него, в момента децата, чието заболяване е потвърдено, са 28, а други седемнадесет случая се изследват, за да се докаже безспорна връзка с вируса. Той увери, че всички показват признаци на подобрение и направи извода, че в момента ситуацията в Ню Йорк не прилича по нищо на тази в Мексико и няма основан

Започва разработката на ваксина срещу свинския грип
netinfo
ия за тревога. Училището ще бъде затворено в понеделник и вторник и ако се наложи и след това, до изясняване на окончателния брой на заболелите.

   

Междувременно стана ясно, че САЩ ще разпределят 11 млн. антивирусни медикаменти срещу свинския грип от федералните резерви, за да помогнат на засегнатите щати, съобщиха здравните власти.

 

"Като превантивна мярка ние предоставихме на засегнатите щатите 25% от резервите", заяви директорът на Американските центрове за контрол и превенция на болестите Ричард Бесър. Той уточни, че се касае за 11 млн. дози, които са на път за Калифорния, Ню Йорк, Тексас, както и в други щати в цялата страна. Санитарните власти са предоставили на тези щати и комплекти с тестове, които позволяват диагностицирането на свинския грип.

 

Нови четири възможни случая на свински грип се проверяват във Франция. Става дума за хора, пътували в Мексико или в южната част на САЩ, предаде БТА. Първите шест подозрителни случая във Франция след проверка се оказаха обикновени грипни заболявания, които нямат връзка с епидемията в Мексико.Френските министерства на външните работи и здравеопазването призоваха пътуващите до Мексико да проявяват висока бдителност, но засега не дават официално съвет да не се посещава тази държава.

 

Във Великобритания трима души минават преглед при специалисти, за да се установи дали са болни от птичи грип след завръщането си от Мексико, предаде ДПА. Тримата пациенти са поставени в изолация в болници в Шотландия и северния английски град Манчестър с "грипни симптоми", каза в парламента министърът на здравеопазването Алън Джонсън. Още 14 души са подложени на първоначална проверка, но още не са приети в болница.

   

Във Великобритания бе съобщено за общо 25 подозрителни случая на възможен свински грип. След проверка осем от тях се оказаха отрицателни. До момента е потвърден само един случай на свински грип в страната.

   

Германското външно министерство посъветва да се избягват пътувания до Мексико освен ако са наложителни и препоръча намиращите се вече в Мексико германци да следят отблизо новинарските съобщения.

 

Същевременно Световната здравна организация не препоръчва ограничения над пътуванията, съобщи говорителят й Грегъри Хартл.