Започна официалната част от визитата на Кадафи в Испания
Започна официалната част от визитата на Кадафи в Испания / снимка: БГНЕС
Започна официалната част от четиридневното посещение на либийския държавен ръководител Муамар Кадафи в Испания, предаде Франс прес.

След предизвикала силни противоречия визита във Франция, Кадафи бе посрещнат в събота в тази страна в обстановка на относително безразличие, отбелязва АФП. Акцент в първото официално посещение на либийския лидер в Испания от 38 години е поставен върху икономиката, като се очаква да стане въпрос повече за петрол и договори, отколкото за човешки права.

След като се скри от журналистите през уикенда, който прекара в южната автономна област Андалусия, Кадафи бе посрещнат днес на мадридското летище от испанския министър на отбраната Хосе Антонио Алонсо. Либийският лидер бе закаран с лимузина до двореца "Пардо" в околностите на столицата, където бе приет от крал Хуан Карлос.

Предвидено е Либия и Испания да подпишат по време на посещението документ за политическо сътрудничество, споразумение за взаимна защита на инвестициите и да обсъдят въпроса за нелегалната имиграция, съобщи испански дипломатически източник. Той допълни, че се водят преговори за няколко сделки, но не можа да уточни дали те ще бъдат сключени, докато Кадафи е в Мадрид.

Франс прес отбелязва, че Испания иска да укрепи стратегическите позиции на испанската петролна група "Репсол" в Либия и да вземе своя дял от многомилионните контракти за инфраструктурни проекти в една страна, която преживява истински икономически бум от вдигането на санкциите на ООН през 2003 г.