/ БГНЕС
С традиционната обща снимка започна двудневната среща на върха на Г-7 (САЩ, Германия, Франция, Великобритания, Канада, Италия и Япония) в италианския град Таормина на остров Сицилия, предадоха световните агенции.

Лидерите на страните от Голямата седмирка позираха на фона на античния гръцки театър в Таормина, датиращ от Трети век преди Христа.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск призова днес всички членове на Г-7 да препотвърдят политиката на санкции срещу Русия заради Украйна, предаде Франс прес.

БГНЕС

"От последната среща на Г-7 в Япония не видяхме нищо, което да оправдае промяна в политиката на санкции. Така че призовавам всички членове на Г-7 да препотвърдят тази политика", заяви Туск на пресконференция преди откриването на срещата на върха на страните от групата на седемте най-развити икономики в Таормина, Сицилия.

БГНЕС

Срещу Русия има наложени международни санкции заради анексията на Кримския полуостров и подкрепата й за проруските сепаратисти в Източна Украйна, каквато тя отрича да оказва.

БГНЕС

Въпросът за отмяна на санкциите бива повдиган често. Американският държавен секретар Рекс Тилърсън обаче заяви неколкократно, че санкциите ще останат в сила, докато не бъдат приложени напълно мирните споразумения от Минск.

БГНЕС

"Няма съмнение, че това ще бъде една от най-наситените с предизвикателства срещи на Г-7 от години", тъй като някои от участниците имат "много различни възгледи по теми като климатичните промени и търговията", каза още Туск, цитиран от Ройтерс.
БТА