Ким Чен-ун
Ким Чен-ун / БТА
Северна Корея миналата седмица изстреля балистични ракети с малък обсег, докато държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън се подготвяше да открие среща на върха за демокрацията в Южна Корея. Това се случи и дни след като САЩ и Южна Корея приключиха продължили 11 дни съвместни военни учения, наречени "Щит на свободата", отбелязва катарската медия "Ал Джазира". Северът отдавна осъжда съвместните военни учения на САЩ и Южна Корея, като ги нарича репетиции за инвазия.

По-рано този месец Пхенян предупреди, че Сеул и Вашингтон ще платят "скъпа цена" за тазгодишните учения "Щит на свободата", в които участваха два пъти повече военнослужещи от миналата година.

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун отново демонстрира, че се подготвя за противопоставяне с противниците си, като заяви, че времето за мирно обединение с Южна Корея е приключило и той има право да унищожи съседа си, коментира "Блумбърг". За да подкрепи заплахите си, Ким засилва способностите си за нанасяне на удари, като провежда с бързи темпове изпитания на най-новите си балистични ракети - те стават по-големи, по-смъртоносни и могат да поразяват САЩ и съюзниците им в Азия. Той също така често се появява с дъщеря си на демонстрациите на военна мощ, сигнализирайки, че има подготвено следващо поколение лидери на семейната династия, изкована по време на Студената война и чието оцеляване зависи от ядрените оръжия.

Северът разполага с редица балистични ракети, предназначени да носят ядрени бойни глави за поразяване на съюзниците на САЩ Южна Корея и Япония, ракети с по-голям обсег, които могат да ударят американските бази в Гуам, както и с междуконтинентални балистични ракети, предназначени да нанесат ядрен удар по Ню Йорк или Вашингтон, посочва "Блумбърг". 

Ким също така модернизира ракетния си арсенал, като се сне от въоръжение старите варианти на ракетите "Скъд" от съветската епоха и премина към ракети, които разчитат в голяма степен на местни технологии и могат да бъдат произвеждани въпреки санкциите. Освен това той се стреми да миниатюризира бойните им глави и да увеличи мощността на бойните глави на междуконтиненталните балистични ракети.

През 2021 г. Пхенян обеща да произвежда хиперзвукови ракети и други високотехнологични оръжейни системи и оттогава усилено провежда изпитания на нови оръжия, за да се бори с предполагаемата враждебност от страна на САЩ, отбелязва сп. "Форин полиси". 
Само през миналата година Северна Корея е тествала 33 ракети, по данни на Центъра за контрол над въоръженията и неразпространение - огромен скок спрямо осемте ракети, които тества през 2021 година.

Изпитанията на Северна Корея "заплашват мира и сигурността на Япония, региона и международната общност", заяви японският министър-председател Фумио Кишида, като добави, че Пхенян нарушава резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, които забраняват на Северна Корея да извършва изпитания на балистични технологии. В отговор на това Вашингтон, Сеул и Токио разшириха съвместните си военни учения, отбелязва "Форин полиси".

Хиперзвуковите ракети с твърдо гориво "потенциално могат да неутрализират южнокорейско-американската система за противоракетна отбрана", заяви пред агенция Франс прес Ян Му-джин, президент на Университета за севернокорейски изследвания в Сеул. 

Миналата година Северна Корея обяви, че е извършила успешно изпитание на първата си междуконтинентална балистична ракета с твърдо гориво, което е сигнал за значителен напредък в ядрения потенциал на страната. А през януари тя изпробва в полет балистична ракета на твърдо гориво с хиперзвукова, маневрена бойна глава. Експертите прогнозират, че Пхенян ще засили ракетните си изпитания преди президентските избори в САЩ през ноември.

"Северна Корея може би изчаква да минат изборите в Южна Корея и Съединените щати, преди да започне отново дипломатически диалог с тези страни и вероятно иска да укрепи позициите си, като разработва оръжия и се опитва да предизвика разделения между съюзниците на САЩ", казва Лейф-Ерик Если, професор по международни изследвания в университета "Ихва" в Сеул. 

Съществуват опасения, че Северна Корея може допълнително да увеличи натиска тази година, тъй като освен в САЩ ще се произведат избори и в Южна Корея, пише в. Вашингтон пост. Макар че повечето анализатори се съмняват, че Ким наистина се готви за война, южнокорейски официални представители повдигнаха въпроса за възможността за по-малки провокации в граничните райони, включително по оспорваната западна морска граница между Севера и Юга, която през последните години е била място на кървави сблъсъци, коментира изданието.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Владимир Арангелов/БТА