Осем регионални летища във Франция са евакуирани, след като са получили "заплахи за атентати" по електронната поща. Някои от тях вече са възобновили работа след проверка, предаде Франс прес, като се позова на източници, запознати със случая.

Евакуираните летища са в Лил, Лион ("Брон"), Нант, Ница, Тулуза, Бове, Биариц и По, съобщи полицейски служител за АФП. Няма засегнати летища в Париж.

Според отдела за комуникации на летището в Ница обаче "е имало само сигнал за подозрителен пакет, което е често срещано явление и означава, че е трябвало да се създаде периметър за сигурност. Всичко обаче се е нормализирало."

Серия от бомбени заплахи в Европа, нападнаха с Молотов синагога в Берлин

Говорител на Френската служба за гражданска авиация потвърди за "бомбени заплахи" и "евакуация на терминалите" тази сутрин на четири летища - Лил, Лион, Тулуза и Бове (северно от Париж), без засега да може да даде повече подробности.

Според разписанието на сайта на Френската служба за гражданска авиация малко след обяд три летища са имали големи закъснения: Тулуза-Бланяк, Лил-Лескин и Бове-Тиле.

На летище "Брон" - бизнес летище - "съмненията не бяха потвърдени и въздушното движение беше възобновено", заяви ръководството на летището.

В Лил "терминалът е бил евакуиран около 10,30 ч. местно време", съобщи говорителка. "Днешният ден не е много натоварен", добави тя.

Според сайта на летище Лил полетите от Маракеш, Женева и Константин, които е трябвало да кацнат между 11:05 и 11:40 ч. местно време, са били пренасочени. "Държавните служби за сигурност са на място", съобщи летището в социалната мрежа "Екс" (бивш "Туитър").

Бомбените заплахи във Франция се увеличиха след убийството на учител в петък в северната част на страната от млад радикализиран ислямист. "Лувърът" беше евакуиран в събота, а замъкът "Версай" - за кратко вчера и отново днес, посочва Асошиейтед прес.
Алексей Маргоевски/БТА