Западните лидери призоваха Путин да смени курса в Сирия
Западните лидери призоваха Путин да смени курса в Сирия / БГНЕС

Западните лидери призовават Путин да смени курса в Сирия, пише "Гардиън". Вестникът акцентира върху вчерашната среща между руския президент Владимир Путин и американския му колега Барак Обама, както и върху предстоящата днес между Путин и британския премиер Дейвид Камерън.

Изданието отбелязва, че американският държавен глава е опитал вчера да убеди Путин в общия им интерес от прекратяването на сирийската гражданска война, а що се отнася до британското правителство, цялостният тон на срещата на върха на Г-20 според "Гардиън" подсказва, че то има силно желание да намери политическо решение, насърчено от съботните преговори във Виена за бъдещето на Сирия.

Фокусът на Г-20: атентатите в Париж, конфликтът в Сирия и бежанската криза

"Дейли телеграф" също акцентира върху тези две срещи, като в частност за тази между Обама и Путин вестникът отбелязва, че тя е сигнал за значително смекчаване от страна на САЩ на тона към Русия.

"Уолстрийт джърнъл" посочва, че пред Обама стои въпросът дали е възможно да координира действията си с Русия, особено след като "Ислямска държава" е поела отговорността за свалянето на руския самолет в края на октомври с 224 жертви. Изданието цитира изявление на представител на Белия дом, според когото Обама е отбелязал пред Путин "важността на руските военни усилия в Сирия".

Путин: Постигнахме внушителни резултати в Сирия, унищожени са стотици терористи

Това е промяна в сравнение с предишната американска позиция, че руските удари там са контрапродуктивни, защото в по-широк план вземат на прицел противниците на Асад, а не само "Ислямска държава", коментира "Уолстрийт джърнъл".

"Ню Йорк таймс" отбелязва, че заплетената дипломатическа картина е усложнила ситуацията за американското правителство. Вестникът допълва, че тъй като Русия и Иран също се бият срещу "Ислямска държава", но регионалните им интереси се различават от тези на САЩ, американските представители искат да се уверят, че тези военни действия няма да попречат на общата дипломатическа цел да бъде сложен край на войната в Сирия.

Източник: БТА