Фокусът на Г-20: атентатите в Париж, конфликтът в Сирия и бежанската криза
Фокусът на Г-20: атентатите в Париж, конфликтът в Сирия и бежанската криза / снимка: БГНЕС, архив

Съединените щати и Русия започнаха вчера да сближават позициите си по сирийския въпрос, два дена след кървавите атентати в Париж, и решиха с партньорите си от Г-20 на срещата на върха в Турция да засилят сътрудничеството си срещу джихадистката заплаха, съобщи Франс прес.

В първия ден на срещата на върха в Анталия, американският президент Барак Обама и руският му колега Владимир Путин разчупиха ледовете с 30-минутна среща, посветена до голяма степен на войната в Сирия. Белият дом определи разговора като "конструктивен".

Ердоган призова за засилване на международното сътрудничество за сигурността

Двамата лидери изказаха подкрепата си за "преговори под егидата на ООН между сирийската опозиция и режима и прекратяване на огъня", съобщи американски източник.

Страните от Г-20 се очаква днес да приемат текст, съгласно който да се ангажират с мерки за ограничаване на възможностите на чуждестранни терористи да се придвижват от държава в държава.

Обама и Путин разговаряха в кулоарите на срещата на върха на Г-20

Сред тези мерки държавните и правителствени ръководители предвиждат споделяне на оперативни информации и "управление на границите за проследяване на преминаванията" през тях.

"Ще работим заедно, за да увеличим международната въздушна сигурност", се казва в текста.

Домакинът на срещата, турският президент Реджеп Тайип Ердоган обеща "много твърд" отговор, Обама - "удвояване на усилията" срещу "Ислямска държава", а британският премиер Дейвид Камерън - да унищожи "тези смъртопоклонници веднъж завинаги".

Обама и Ердоган обсъдиха мерките, които ще предприемат в борбата с тероризма

Вчера Турция съобщи, че е осуетила голямо джихадистко нападение, планирано за същия ден, в който станаха кръвопролитията в Париж. Турската полиция е арестувала в петък петима души в Истанбул, включително британски гражданин.

Кризата с мигрантите, която е неразривно свързана със сирийския конфликт, също ангажира вниманието на участниците в срещата на Г-20. След атентатите в Париж европейската политика на приемане на бежанци стана обект на критики, особено след като стана ясно, че единият от предполагаемите атентатори, притежател на сирийски паспорт, е влязъл в Европа през Гърция, представяйки се за бежанец.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер реагира остро. Извършителите на атентатите "са точно тези, от които бежанците бягат, а не обратното и следователно няма причина да се преразгледа европейската политика за бежанците", каза той.

Източник: БТА