Ердоган призова за засилване на международното сътрудничество за сигурността
Ердоган призова за засилване на международното сътрудничество за сигурността / снимки: БГНЕС

Икономическата проблематика на Г-20 не може да бъде отделена от политическия и социалния дневен ред, заяви днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган на откриването на първата работна сесия на срещата на върха на Г-20 в турския средиземноморски курорт Белек, предаде ТАСС.

Трагичните събития в Париж ни показаха, че е невъзможно да не виждаме връзката между икономиката и въпросите на сигурността. Основната сфера на интерес на Г-20 - икономиката, не е независима от политическите, социалните и културните въпроси”, посочи турският президент. Доказателство за това, според него, са „неотдавнашните терористични нападения в Анкара, в Париж, случващото се в Сирия”.

„Тероризмът продължава да заплашва всички нас, нашия мирен живот и сигурност. Турция смята, че участниците в срещата на върха трябва още по-тясно да развиват сътрудничеството по въпросите на сигурността”, посочи Ердоган.

Обама и Ердоган обсъдиха мерките, които ще предприемат в борбата с тероризма

Международното сътрудничество по проблема с бежанците придобива все по-голямо значение, отбеляза турският президент.

„За съжаление, не може да се каже, че международната общност успешно издържа изпита в сферата на сътрудничеството и солидарността по хуманитарните въпроси и проблемите на бежанците. Международното взаимодействие по тези теми придобива все по-голямо значение”, изтъкна Ердоган.

По думите му „са необходими спешни мерки за преразглеждане на международната система на основа на принципите на справедливостта”, а хуманитарните въпроси може да станат една от основните теми в дневния ред на срещата на върха на Г-20 в Турция.

Ердоган призова за засилване на международното сътрудничество за сигурността
netinfo

Развитието на световната икономика все още върви бавно, отбеляза още в изказването си турският президент. „Независимо от нашите усилия, ние така и не успяхме да постигнем сериозен ръст в световен мащаб. Темпът на растеж на световната икономика през последните години не можа да нарасне така, както ни се искаше”, посочи Ердоган.

Ердоган призова за засилване на международното сътрудничество за сигурността
netinfo

Германският канцлер Ангела Меркел каза, че 20-те водещи икономики в света са единни срещу заплахата от тероризма, предаде Ройтерс. „Ние, участниците в срещата на върха на Г-20, изпращаме силно послание, че сме по-силни от тероризма под каквато и да е форма”, подчерта Меркел на срещата на лидерите от Г-20 в Анталия.

Тя каза, че терористичните нападения в Париж са един от основните въпроси, обсъждани на срещата. За Германия е много важно външните граници на Европа да бъдат укрепени, добави канцлерът, цитирана от Ройтерс.

Източник: БТА