Обама и Ердоган обсъдиха мерките, които ще предприемат в борбата с тероризма
Обама и Ердоган обсъдиха мерките, които ще предприемат в борбата с тероризма / снимка: Guliver/Getty Images

Една от най-важните двустранни срещи, която бе осъществена днес в рамките на срещата на върха на групата Г-20 в Турция, бе между американския президент Барак Обама и турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Срещата е продължила повече от час, съобщиха източници и е била посветена на борбата срещу тероризма и положението в Близкия Изток.

„Налице е едно колективно разбиране за терора, който порази Париж, но и Анкара, Газиантеп, Суруч. Осъдихме сирийската криза, както и стъпките, които ще предприемем. Ще продължим сътрудничеството си в името на мира”, заяви Ердоган в изявление пред медиите след разговора.

Обама определи убийствата в Париж, за които „Ислямска държава” пое отговорност, като нападение над цивилизования свят и заяви, че САЩ ще работят с Франция за намиране на отговорните и предаването им на съда.

Както беше и при ужасните атаки, извършени в Анкара, убийството на невинни хора въз основа на изкривена идеология е нападение не само над Франция, не само над Турция, а е нападение над цивилизования свят, добави американският президент, имайки предвид двойния самоубийствен атентат в турската столица миналия месец.

„Готови сме да направим всичко, което зависи от нас за да бъдат предадени на правосъдието извършителите на тези престъпления. Турция е важен съюзник в сирийската криза, а също и в борбата срещу ИД. Обсъдихме как ще продължим борбата срещу ИД. Турция и турският народ приютяват 2,5 млн. бежанци. Това е много тежко бреме. Обсъдихме какво може да направим за облекчаването му”, заяви Обама.

Нито един от двамата лидери не спомена Башар Асад, когато визираха кризата в Сирия.

Обама и Ердоган се срещнаха насаме за пръв път от 14 месеца насам и затоплиха отношенията, които бяха поохладнели заради упорството на Турция да не предоставя базата Инджирлик на американските изтребители за удари срещу ИД, а също и заради обвиненията, че турските ВВС вместо джихадистите, удрят по въздуха бунтовниците от Кюрдската работническа партия (ПКК).

Източниците съобщават, че изключително топла и сърдечна е била атмосферата между двамата лидери. В срещата е участвал и американският държавен секретар Джон Кери.

Същевременно турската телевизия НТВ съобщи новината, че Турция се е отказала от търга за китайските ракети с далечен обсег на стойност близо 4 млрд. долара. Намерението на Турция за сделка с Китай за тези ракети не се одобряваше от САЩ.

В същото време между Турция и Китай са били подписани седем договора за сътрудничество в икономическата сфера. Китайският държавен глава Си Цзинпин също участва във форума на Г-20.

Руският президент Владимир Путин пристигна в ранния следобед в Анталия. Слизайки от самолета на летището, руският лидер съблече сакото си и така се качи в колата. Владимир Путин взе участие във фамилната снимка. На предишната среща на Г-20 Владимир Путин бе отказал да влезе в кадър и бе напуснал форума заради Украйна.

Любопитна подробност от срещата на върха край Анталия е нововъведението на Ердоган. За разлика от предишните форуми, на които с национален флаг се отбелязваха местата, на които трябва да застанат лидерите, този са били изписани имената на страните. На една от предишните срещи Ердоган бе вдигнал флага от земята и го бе прибрал в джоба си в знак на уважение към знамето на страната.

Източник: БТА