Замразен от НАТО проект можел да предотврати атентатите в Брюксел
Замразен от НАТО проект можел да предотврати атентатите в Брюксел / БГНЕС

Замразеният от НАТО съвместен проект с Русия за откриване на експлозиви в масово посещавани места би могъл да предотврати терористичните атентати в Брюксел. Това съобщил днес за ТАСС брюкселски източник, запознат с хода на разработките.

Проектът STANDEX (Stand-off Detection of Explosives) бе предназначен за дистанционно откриване на експлозиви в реално време на такива места - най-вече в метростанции, на летища и гари, казал източникът.

Белгийският вътрешен министър призна за грешки преди атентатите в Брюксел

Според него системата е била успешно изпробвана в парижкото метро на 30 октомври 2013 г. и е показала висока ефективност. За есента на 2015 г. се е очаквало да започне промишлено производство на такава техника.

Как се провалиха белгийските служби в борбата с тероризма

Източникът предположил, че е било предвидено един от първите подобни скенери за експлозиви да се монтира в края на 2015 или началото на 2016 г. на летището на Брюксел, близо до което се намира седалището на НАТО - транспортен обект, използван всеки ден от служители, дипломати и военни от алианса. "С тази система би могло тайно да се разпознаят брюкселските терористи на 22 март, веднага щом пристигнат на терминала", заявил той.

САЩ: Европа не прави достатъчно за побеждаването на Ислямска държава

"Това не стана, тъй като през пролетта на 2014 г. НАТО замрази изцяло сътрудничеството с Русия по линия на Съвета Русия-НАТО след завръщането на Крим в състава на Руската федерация. Проектът STANDEX също бе спрян и остана неосъществен", пише ТАСС.

Източник: БТА