/ Gulliver/Getty Images, архив
96-годишната германка, която не се яви на съдебно дело срещу нея по обвинения в подпомагане на масови убийства в нацистки концентрационен лагер по време на Втората световна война, е заловена, съобщи съдебен говорител, цитиран от Ройтерс.

"Обвиняемата е напуснала дома си в ранната сутрин на днешния ден, качила се в такси и е заминала в неизвестна посока", каза говорителят. Била е издадена заповед за задържане. Ирмгард Фурхнер е обвинена, че през 1943-1945 г., работейки като машинописка в лагера Щутхоф, е допринесла за убийството на 11 412 души.

Почина последният останал жив освободител на Аушвиц


Делото срещу нея обаче не можеше да започне задочно. То се гледа в отдалечения северен град Ицехо, намиращ се на 80 км от границата с Дания. По-късно говорител на съда потвърди, че Фурхнер е задържана и сега минава медицински прегледи, за да се установи дали здравето й позволява да изтърпи присъда лишаване от свобода.

Следващото заседание по делото е насрочено за 19 октомври.

Заради огромния медиен интерес делото се гледа в специално изградена заседателна зала в промишлен парк и от съд за непълнолетни, тъй като по времето, за което е обвинена, тя е била на 18 години.

Бивш надзирател в нацистки концлагер беше осъден в Германия

Между 1939 и 1945 г. в лагера Щутхоф край Гданск в днешна Полша от глад, болести или в газовите камери загиват около 65 000 души, включително евреи и военнопленници.
Според списание "Шпигел" Фурхнер е преписвала заповеди за екзекуции, диктувани й от коменданта на лагера Паул-Вернер Хопе, който през 1955 г. е осъден за съучастие в убийство. Изданието съобщи, че Фурхнер е написала до съдията молба да бъде съдена задочно, но в Германия това е юридически невъзможно.
БТА