/ БГНЕС
Отказът на Финландия и Швеция от неутралитет под натиска на Вашингтон развързва ръцете на Русия. Това заяви във вторник официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова в ефира на телевизионния канал „Соловьов LIVE“, предава ТАСС.
 
„Това, което Финландия и Швеция правят под натиск от Вашингтон, а не на техните народи, развързва ръцете на Русия. Днес Вашингтон, под натиск, принуждава тези страни, които десетилетия наред се стремят към политика на неутралитет и неприсъединяване към военни блокове, да променят стратегическата си посока и курс, и това ни развърза ръцете“, цитира агенцията думите на руския дипломат.
 
Дискусията за присъединяването на Финландия към НАТО се активизира в началото на април. Мнозинството от членовете на парламента на страната се изказаха в подкрепа на присъединяването й към Алианса. На 15 май финландският президент Саули Нийнистьо обяви, че Финландия ще кандидатства за членство в НАТО. На 16 май шведското правителство също гласува за кандидатурата на страната за членство в Алианса.
 
ТАСС