Руската Федерална служба за сигурност (ФСС) задържа в Московска област агент на Службата за сигурност на Украйна (ССУ), подготвял терористични актове с два преносими зенитно-ракетни комплекса (ПЗРК) "Игла". Това съобщи за ТАСС Центърът за връзки с обществеността на ФСС.

"Федералната служба за сигурност пресече подготовката от специалните служби на Украйна на диверсионно-терористични актове с високоточно оръжие в Московския регион. При разследването е задържан украински гражданин, роден през 1972 г., който с автомобил, оборудван с тайник, по указания на ССУ е доставил в Русия от Киев транзитно през територията на Естония зенитно-ракетни комплекси "Игла" за подготовка на терористични актове и е подбрал място за конспиративното им съхранение", съобщи центърът.

Задържаха 8 души заради взрива на Кримския мост

"Лицето е изразило съжаление за стореното и сътрудничи на следствието", отбеляза ФСС.

В хода на следствените действия от задържания са иззети два броя ПЗРК "Игла" и средства за свръзка, потвърждаващи престъпните му действия и контактите му със служители на ССУ, съобщи центърът.

Следствените органи са повдигнали обвинение по член от руския Наказателен кодекс за незаконно придобиване, предаване, продажба, съхранение, превоз или носене на оръжие, основни части на огнестрелно оръжие и боеприпаси, извършени от организирана група.
БТА