/ iStock/Getty Images
Има вероятност през есента отново да има по-голям брой заразени с коронавирус
Има опасност от нова вълна на коронавирус в близките месеци. Причина за това може да бъде новият Делта вариант, както и фактът, че не всички хора са избрали да се ваксинират. През последните дни се забелязва ръст на заболели, особено в някои отделни държави. 

COVID-19 в Турция 

iStock/Getty Images

Делът на позитивните случаи сред изследваните за COVID-19 лица в Турция се е увеличил двойно през последните десет дни. На 10 юли положителни са се оказали пробите на 2,4 % от всички изследвани, а вчера този процент е нараснал на 4,4, показват данните на здравното министерство. Вчера в страната са направени над 198 000 теста, а положителните от тях са 8780 /или 4,42 на сто/. На 18 юли е регистриран и най-големият брой починали за последните десет дни в резултат на усложнения след инфекция с коронавирус - 66 души, сочи още статистиката.

В Румъния

iStock/Getty Images

През последните 24 часа в Румъния са били потвърдени 102 нови случая на коронавирус от направени 27 164 теста. Делът на положителните тестове е 0,37 процента. Последният път, когато в Румъния бяха регистрирани над 100 нови случая на заразяване, бе на 16 юни. През последното денонощие са починали двама пациенти с ковид, които са имали придружаващи заболявания. Общият брой на хоспитализираните с ковид е 258, от които 38 са лекувани в интензивни отделения. До днес в Румъния са потвърдени 1 081 875 случая на заразяване. Излекувани са 1 046 952 пациенти. Починали са 34 260.

Във Франция 

iStock/Getty Images

Там са предприети сериозни мерки, като някои от тях са носенето на маски и представен отрицателен тест, за да може да посетите някои културни и спортни мероприятия. "С 18 000 нови инфектирани за денонощие имаме увеличено със 150 процента разпространение на вируса на седмична база - такова нещо никога не сме наблюдавали, нито при първоначалния щам на коронавируса, нито при британския, южноафриканския или бразилския му вариант", предупреди вчера здравният министър Оливие Веран.

В Китай

iStock/Getty Images

Там бяха отменени над 300 полета, след като деветима служители на летището в Нанцзин, Източен Китай, дадоха положителни проби за коронавирус. Отделно в страната се наблюдава лек ръст на заболели от коронавирус.

Коронавирусът и Олимпийски игри в Токио

Gulliver/Getty Images

Церемонията по откриване на Летните олимпийски игри в Токио е предвидена за 23 юли. Те бяха отложени миналата година заради пандемията, но сега ще се провеждат при стриктно спазване на мерките и без публика.

"Олимпийските игри в Токио трябва да се проведат, за да бъде показано на света, че при спазване на правилните мерки, пандемията от новия коронавирус може да бъде овладяна. Игрите имат имат силата да обединят целия свят, да вдъхновят и да покажат, че всичко е възможно. Личите надежда от тази земя може да огреят за едни по-здрави, по-сигурни и по-честни времена по света. Искрената ми надежда, е че Игрите в Токио ще успеят", това заяви шефът на СЗО Тедрос Гебрейесус.

Междувременно японските власти помолиха ресторантите и баровете в столицата да затварят в 20:00 ч., за да попречат на близкия контакт между местни жители и чужденци и на разпространението на коронавируса.

Ваксините 

БТА

"Не чакайте есента, ваксинирайте се сега, за да бъдете максимално дълго предпазени. В края на лятото се очаква нова вълна на COVID-19 и няма причина да чакате. В момента имаме намаляване на новите случаи", казва във видеопослание д-р Христиана Бацелова, която е член на Международната асоциация на епидемиолозите и преподава в катедрата "Епидемиология и медицина на бедствените ситуации" към Медицинския университет в Пловдив. 

"Ако не успеем да ваксинираме голяма част от населението в България, ще има и следваща вълна от COVID-19. И за съжаление, сме с много нисък ваксинационен обхват в момента, което кара специалистите да очакват новата вълна, дори не през есента, а още сега, може би в края на август. COVID-19 е болест, която е като руска рулетка, и не се знае кой ще боледува леко, и кой ще боледува тежко", коментира още д-р Христиана Бацелова.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев също подрепя процеса на ваксинацията: "Всеки трети новорегистриран случай на коронавирус в България е на Делта вариант. Спадът на случаите спря у нас, оттук нататък чакаме повишаване. Много бавно този месец и много по-бързо през август". По думите му всичко, което би могло да убеди хората да се ваксинират, е добро дошло – информация, организация на ваксинационния процес.