/ Thinkstockphotos
Градският съвет на Сан Франциско гласува временно да бъде забранена продажбата на електронни цигари. Подобна мярка се въвежда за пръв път в американски град, предаде ДПА.

Учени оповестиха опасностите от ароматите в електронните цигари

Забраната гласи, че "в Сан Франциско никой няма да има право да продава или дистрибутира електронни цигари на никого", освен ако продуктът е проверен и одобрен от Управлението за контрол над храните и лекарствата (УКХЛ) на САЩ.

По-рано този месец УКХЛ издаде директива, според която производителите на електронни цигари трябва да кандидатстват за одобрение, преди да започнат да продават продуктите си.

Електронните цигари са не по-малко вредни от обикновените

Защитниците на забраната изтъкват растящия брой потребители на електронни цигари сред пълнолетното население, особено привлечени от продуктите с различни аромати.

Производителите отвръщат, че електронните цигари имат за цел да намалят вредите от тютюнопушенето и че целевата им група са пушачите, които искат да откажат пушенето.
Забраната влиза в сила 30 дни след подписването й от кмета на града, но се очаква да започне да действа в пълна степен след около половин година.
БТА