180 държави изгасиха осветлението за час
Градове по целия свят се включиха вчера в отбелязването на тазгодишния Час на Земята като изключиха светлините в 20.30 ч. местно време в рамките на призив за глобални действия във връзка с промените в климата, предаде АП.

Целта на инициативата е по-голямо осъзнаване на проблема и по-щадяща употреба на природни ресурси, особено на изкопаеми горива, които произвеждат въглеродни газове и водят до глобално затопляне. Започнал в Сидни през 2007 г., Часът на Земята се разпространи в повече от 180 държави, а присъединилите се към инициативата са десетки милиони хора.

„Часът на Земята” се готви за рекорд тази година

Светлините на Айфеловата кула угаснаха снощи. Кметът на Париж Ан Идалго изключи за един час светлините на най-известната френска забележителност.
 

В Тайпе, столицата на Тайван, най-високата сграда "Тайпе 101" се присъедини към околните сгради и също угасна за час. Над 3000 корпорации в Хонконг се записаха за участие в тазгодишния Час на Земята на сайта на Световния фонд за дивата природа.

Gulliver/Getty Images

В Полша, където икономиката зависи от въгледобива, ключови туристически обекти също изключиха светлините си. Във Варшава емблематичният Дворец на културата и някои църкви изгасиха нощното си осветление.

Угаснаха светлините и на няколко от най-известните обекти в гръцката столица, между които и Акрополът. Атиняни обаче не откликнаха масово на призива на кметството да изгасят светлините за час, посочва АП.
 

Прочутата Емпайър стейт билдинг в Ню Йорк също ще се присъедини към инициативата в 20.30 ч. местно време.

Миналата година „Часът на Земята“ беше отбелязан в повече от 7000 градове в 187 държави, съобщиха организаторите на събитието.
 
БТА