/ ThinkStock/Getty Images
Британският университет в Съри съобщи днес за първото успешно улавяне на активни космически отпадъци в орбитата на Земята. Според прессъобщение на сайта на образователната институция това е станало с помощта на мрежа, спусната от експериментален спътник.
 
"Спътникът RemoveDEBRIS използва успешно мрежата на борда в орбита - първата демонстрация на активна технология за събиране на боклук в историята на човечеството", се казва в съобщение за пресата, цитирано от ТАСС.
 
Космическият боклук става все по-опасен

Операцията е извършена на 16 септември, а видеоклипът е публикуван на уебсайта на университета. В рамките на експеримента спътникът е уловил въртящ се метален отломък, пуснат с цел симулиране на космически отломки. След като обектът е попаднал в мрежата, шест електрически мотора, монтирани по краищата, са го издърпали, насочвайки го към крайната цел.
 
"Ние сме абсолютно доволни от резултатите в тестовете на тази технология," каза ръководителят на космическия център в Съри, професор Гулиелмо Алети. "Идеята може да изглежда проста, но поради сложността на използването на мрежата в космоса, улавянето на фрагменти отне години на планиране и координиране на работата на инженерите в Космическия център Съри с Еърбъс и нашите партньори", обясни той.
 
Около 100 т неизползваеми сателити годишно завършват като огнени следи в небето

Учените са прекарали шест години в създаването на работещ модел на мрежата.
 
През следващите месеци екипът планира тестване на други технологии с помощта на сателит. В частност, учените планират да тестват системата за навигация с помощта лидар (бел. ред. технология за дистанционно получаване на информация за отдалечени обекти чрез сензори) и камери за анализ на обстановката и търсене на отломки, а също и да тестват харпун за захват на големи обекти.
 
Спътникът RemoveDBRIS е пуснат в орбита през април. Неговата задача не е да търси и събира отломки от реално космическо пространство, но е предназначен да тества на практика технологии, които в бъдеще могат да бъдат използвани за това.
 
Космическият боклук може да попречи на полетите в Космоса

Според експерти в момента около 150 млн. детайли и фрагменти остават в орбита около Земята след изстрелването на сателити и други апаратури. През последните 20 години броят на обектите, по-големи от 10 см, се е увеличил повече от два пъти. Според изследването, сблъсък с такъв вид отломки може да повреди антени, слънчеви панели и друго оборудване на сателитите.
БТА