Юнкер представи пътна карта по европейската отбранителна политика
Юнкер представи пътна карта по европейската отбранителна политика / БГНЕС, архив

Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер представи план за действие по развитието на единна европейска отбранителна политика, предаде ТАСС.

"Виждам три конкретни проекта, върху които трябва да се съсредоточим през идните месеци: общ оперативен щаб, участие на силите за бързо реагиране на ЕС в операции в горещи точки и създаване на европейски отбранителен фонд за развитието на отбранителната ни промишленост", каза Юнкер в интервю за изданията на медийната група "Функе".

Лидерите на ЕС разработват "пътна карта" за бъдещето на общността

Според Юнкер обединението на силите на страните членки на ЕС в отбранителната политика има и политически, и икономически смисъл. Такова сътрудничество ще позволи да бъдат спестени между 25 млрд. до 100 млрд. евро годишно, твърди председателят на ЕК. Това са средства, които ние бихме могли да използваме за други цели", посочва Юнкер, цитиран от ДПА, разпространила днес извадки от интервюто.

ЕС дава милиони на България за справяне с миграционната криза

Той отбелязва, че създаването на единна европейска армия е по-скоро замисъл, който няма да бъде претворен на дело в толкова близко бъдеще. "Ще мине още много време преди да изпращаме войски под флага на ЕС или войници в европейска униформа", казва председателят на Еврокомиситяа.

Източник: БТА