Юнал Лютфи търси подкрепа в Анкара за мюфтийската криза
Юнал Лютфи търси подкрепа в Анкара за мюфтийската криза / снимка: Reuters, архив

Председателят на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Мевлют Чавушоглу се е срещнал в Анкара със заместник-председателя на ДПС Юнал Лютфи. Разговорът между двамата е бил посветен на мюфтийската криза в България, информира Анадолската агенция.

Юнал Лютфи е изразил пред Чавушоглу дълбоката загриженост на българските мюсюлмани и на ДПС от опитите на българските власти да назначат Недим Генджев на мястото на избрания Мустафа Алиш Хаджи. От името на българските мюсюлмани, той е предал писмо на българските  мюсюлмани, в което се изразява дълбоко възмущение и се настоява проблемът да бъде разрешен час по-скоро според исканията на българските мюсюлмани.

Мевлют Чавушоглу е заявил, че са информирани за проблемите, с които се сблъскват българските мюсюлмани по въпроса за главното мюфтийство и че ще следят за разрешаването на кризата, пише БТА.

Междувременно председателят на Организацията ислямска конференция Екмеледин Ихсаноглу заяви, че мюсюлманските държави трябва заедно да се противопоставят на засилващата се ислямофобия в САЩ и Европа, посочва АП. Ихсаноглу призова страните членки на организацията, чиито представители се срещнаха в кулоарите на сесията на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, да работят заедно със западните лидери, за да разсеят заблудите, които съществуват по адрес на ислямската религия.

Според Ихсаноглу образованието е ключов фактор, който може да помогне на Запада да разбере исляма. Напоследък мюсюлманската религия беше подложена на удари в САЩ, предимно заради спора около предложението за изграждане на ислямски център близо до мястото на разрушения при атентатите на 11 септември 2001 г. Световен търговски център, както и поради заплахите на християнски групи да изгорят ритуално копия на Корана в знак на протест срещу това предложение.