/ iStock/Getty Images
Експлозия на противопехотна мина уби 7 души, включително едно дете, в провинция Хомс в централна Сирия, съобщи военен наблюдател.

Тя е избухнала, когато автомобил със 7 души на борда е преминавал през пустинен път край историческия град Палмира, съобщи базираният във Великобритания Сирийски наблюдател за правата на човека.

"Тя унищожи автомобила и уби всички пътници в него, сред които две жени, едно дете и четирима мъже", заяви наблюдателят, който разчита на мрежа от източници в Сирия.

Експлозиви, оставени в полета, по пътища или дори в сгради от всички страни в продължаващия вече десетилетие конфликт в Сирия, са ранили хиляди цивилни и са убили стотици други.

Миналата година Мониторингът на противопехотните мини и касетъчните боеприпаси регистрира 182 жертви в Сирия, главно от остатъци от касетъчни боеприпаси. Тази цифра съставлява почти половината от 360-те жертви на касетъчни боеприпаси, документирани в целия свят през 2020 г., по данни на организацията за наблюдение.

Тя е регистрирала общо 4099 жертви на касетъчни боеприпаси в Сирия, включително 2 102 жертви при нападения и 1 997 жертви от остатъци от касетъчни боеприпаси.

В цяла Сирия се смята, че всяка трета населена общност е заразена с взривни боеприпаси, заяви ООН през март. Всеки втори човек е изложен на риск от замърсяване с взривни вещества, се казва още в доклада.

Войната в Сирия е отнела живота на близо половин милион души и е довела до разселването на милиони, откакто започна с бруталното потушаване на антиправителствените протести през 2011 година.
БГНЕС