Възможно е вирусът зика да се предава и по полов път
Възможно е вирусът зика да се предава и по полов път / Guliver/Getty Images

Два случая на заразяване с вируса зика показват, че е възможно той да се предава и по полов път, съобщи АФП.

"Уведомиха ни за случай на зика, в който предаването вероятно е станало по полов път", каза Ан Шучат, зам.-директор на американския Федерален център за контрол и профилактика на инфекциозните заболявания. В друг случай "вирусът е открит жив в сперма на мъж два месеца след появата на симптомите".

Превръща ли се вирусът Зика в глобална заплаха?

Заради тези случаи "биологически е възможно вирусът да се предава и по полов път, но на този стадий научно е известно, че той се предава главно с ухапване на заразен комар", подчерта д-р Шучат.

Според в. "Ню Йорк таймс" мъжът, чиято сперма е била заразена със зика, е от Таити, като се е заразил във Френска Полинезия през 2013 г. Френски учени са открили вируса в спермата му, след като той изцяло се изчистил от кръвта му. Вирусът е бил открит и в урината му.

Какво трябва за знаем за вируса Зика?

Единственият известен случай на възможно предаване на вируса по полов път е от 2008 г. Двама американски биолози тогава работели в Сенегал, като ловили комари, за да изследват предавани от тях болести. И двамата се разболели, след като се върнали в САЩ, като след няколко дена се разболяла и съпругата на единия от тях.

От какво точно са били болни остава загадка, защото изследванията за малария и други тропически болести са били отрицателни. Тогава не са правени тестове за зика. След една година обаче е изследвана замразена проба, в която е открит вирусът зика.

Източник: БТА