Световната здравна организация (СЗО) оповести, че ще свика експертен комитет в понеделник, за да се определи дали разпространението на вируса Зика представлява глобална заплаха, за която е нужно да се вземат спешни мерки, съобщиха световните информационни агенции.

На среща в Женева генералният директор на СЗО д-р Маргарет Чан заяви, че вирусът Зика, който е свързан с родилни дефекти и неврологични проблеми, се разпространява изключително бързо.

Какво трябва за знаем за вируса Зика?

Вирусът е идентифициран за пръв път през 1947 г. и оттогава е предизвиквал единствено леки форми на заболявания. Д-р Чан обаче отбелязва, че ситуацията днес драматично се е променила.

Данни на Американските центрове за контрол и превенция на болестите сочат, че вирусът Зика в момента върлува в над 20 страни, повечето от които в Централна и Южна Америка.

Д-р Чан каза, че макар да няма категорични доказателства, че Зика е виновен за увеличения брой бебета, родени с анормално малки глави в Бразилия, "нивото на тревога е много високо". "Все още не знаем дали Зика преминава през плацентата и генерира появата на или предизвиква микроцефалия", каза тя. "Смятаме обаче, че несъмнено играе роля за това." Тя допълни, че е възможно да има връзка между инфекциите със Зика и синдрома на Гилен-Баре, който може да причини временна парализа.

"Възможната връзка, за чието съществуване се подозира отскоро, бързо промени рисковия профил на Зика, превръщайки вируса от малка в тревожна заплаха", уточни д-р Чан.

Първи случаи на зараза с вируса Зика в Дания и Швеция

Няма специфично лечение или ваксина срещу инфекциите с вируса Зика, който е свързан с треската денге. Учени от години се опитват да разработят ваксина срещу денге, но неуспешно.

От декември досега Хондурас е отчел над 1000 случая на зараза с вируса Зика и се правят изследвания дали заболяването не е свързано и с един смъртен случай, съобщи заместник-министърът на здравеопазването Франсис Контрерас, цитиран от Франс прес.

През декември 51 души са се заразили от Зика в страната, а от началото на годината са регистрирани 949 случая.

В момента властите проучват дали смъртта на възрастен мъж от миналата седмица е свързана с вируса. Той страдал от синдрома на Гилен-Баре, който поразява нервната система и предизвиква парализа или мускулна слабост, но не е изключено да е бил заразен от Зика, срещу който няма лечение или ваксина. Възрастният мъж е починал в университетската болница в Тегусигалпа.

Здравните власти на Хондурас се опитват да унищожат комара от вида Едес египти, който пренася вируса.

Източник: БТА