/ БГНЕС
Възход на крайнодесните в Холандия
101070
Възход на крайнодесните в Холандия
  • Възход на крайнодесните в Холандия
Пробив на крайнодесните в Холандия. Премиерът Марк Рюте губи мнозинството си в Сената. Набиращата скорост партия „Форум за демокрация“ разтърси холандския политически пейзаж, като спечели най-много гласове на регионалните избори, които определят състава на Сената.  „Форум за демокрация“, начело с 36-годишния Тиери Боде е големият победител на изборите. Оценките сочат, че партията ще има 13 места в Сената, следвана от партията на Рюте с 12.  

В случай че резултатите от екзит пола се потвърдят, това ще означава, че управляващата коалиция на премиера ще има нужда от подкрепата на други политически сили, за да прокарва законодателство в парламента. 

Холандците гласуват на регионални избори

Резултатите от екзит пола сочат, че "Форум за демокрация", водена от изгряващата звезда на холандската политика Тиери Боде печели 13 места в 75-местния Сенат. Народната партия за свобода и демокрация на премиера Марк Рюте ще разполага с един сенатор по-малко от досегашните 13, а общият брой сенатори от управляващата коалиция се срива от 38 на 31. На практика Боде измества от фокуса на общественото внимание и Партията на свободата на Геерт Вилдерс, която досега доминираше крайно дясното пространство в Холандия.

Холандците гласуваха на регионални избори само два дни, след като мъж от турски произход застреля трима души в центъра на холандския град Утрехт. Боде не прекрати кампанията си след атаката, както направиха останалите партии. Той обвини за станалото хлабавата правителствена политика по имиграцията.

БГНЕС

В реч пред привържениците си, изпъстрена с литературни препратки, Боде каза, че арогантността на елитите е била наказана. „Стъпили сме върху развалините на това, което някога беше най-красивата цивилизация в света. Днес спечелихме първата си голяма битка".

Боде подкрепя излизането на Холандия от ЕС и по-близки отношения с Русия,  противопоставя се на имиграцията и заимства лозунга на Доналд Тръмп, заявявайки, че „Холандия е на първо място“. Набляга също на културни и икономически теми, противопоставя се на еврото. Холандската икономика беше една от най-добре функциониращите в Европа под ръководството на водени от Рюте правителства, но негодуванието от програмите за строги икономии, въведени преди десетина години, се трупа. Неотдавнашни дебати се съсредоточиха върху финансирането на плановете на правителството да постигне международните цели във връзка с промените в климата.

Холандия е в траур след стрелбата в Утрехт

Лявоориентираните гласоподаватели смятат, че не се прави достатъчно по въпроса и подкрепиха "Зелени леви", които също разшириха подкрепата си, като взеха близо една четвърт от гласовете в Амстердам.

Сега Рюте може да разчита на опозиционните партии да приемат законите, включително и на левицата в лицето на екологичната партия „Зелената левица“, водена от Йесе Клавер, която ще удвои местата си от четири на осем.

Ръководителят на нидерландската социалистическа партия нарече гласуването „референдум за Рюте“, въпреки че самият премиер настоя, че няма да се оттегли, ако коалицията му изгуби мнозинството си.

Рюте каза, че ще търси подкрепа от "конструктивни" партии и от левицата, и от десницата. Боде изключи всякакво сътрудничество. Финалните резултати ще бъдат оповестени от холандската избирателна комисия на 25 март.