иран дрон
иран дрон / iStock/Getty Images
Въздушната отбрана е отблъснала атака на безпилотни летателни апарати, които се предполага, че са били насочени от бойци към руската авиобаза „Хмеймим“ в Сирия, съобщи сирийският оператор Ихбария.
 


В докладите се казва, че в района на Сирия, Латакия, са чути експлозии, когато противовъздушната отбрана е прихванала дронове, атакуващи базата. По-късно руското Министерство на отбраната съобщи, че два терористични дрона са били забелязани близо до авиобаза „Хмеймим“, приближаващи север от запад, и са унищожени на безопасно разстояние. В резултат на инцидента няма щети или жертви, съобщиха от ведомството.

Над 100 жертви след удар срещу затвор в Йемен

Месеци наред сирийските терористи поддържат стрелба с ракети и дронове над руската въздушна база „Хмеймим“, при което няколко местни жители от близките села бяха убити и ранени.

През последните няколко седмици терористите увеличиха броя на атентатите в северозападните провинции на Сирия, особено Идлиб и Латакия.

Русия, Турция и Иран са гаранти за прекратяване на огъня в разкъсваната от конфликти Сирия. Русия редовно провежда хуманитарни операции в цялата страна и помага на Дамаск да осигури безопасен проход за завръщането на сирийските бежанци.