/ iStock/Getty Images
Нова разновидност на коронавируса, идентифицирана за първи път в Индия, е регистринана през април във Великообритания, съобщи ТАСС.

Националната здравна служба на Англия обяви, че в кралството са регистрирани 77 случая на зараза на новия вариант B1617 на коронавируса. От тях 73 са в Англия и четири - в Шотландия.

Специалистите са класифицирали B1617 като категория "вариант за изследване".

Коментирайки съобщенията за откриването на нова мутация на вируса, британските власти не изключиха, че може да затегнат влизането в кралството от Индия, която да бъде включена в списъка на държавите с "висок риск", при завръщането от където всички пристигащи трябва да прекарат десет дни в карантина в хотел за своя сметка. В същото време Лондон все още не планира да отмени посещението на премиера Борис Джонсън в Индия, планирано за края на април, съобщи Даунинг стрийт 10.

Поради разработените методи за секвениране на генома на вируса във Великобритания редовно се откриват нови варианти на коронавируса. Всички мутации в страната са разделени на два типа - "изследвани варианти" и "предизвикващи безпокойство варианти". Вторите включват откритите в Кент, Бристол, Бразилия и Южна Африка. 
БТА