Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна / iStock/Getty Images
Франция преодоля прага от 10 милиона поставени дози от ваксините срещу коронавируса. Това обяви премиерът Жан Кастекс, предаде Франс прес.

Той определи това като много добро постижение и каза, че то се дължи на всички, които 7 дни в седмицата поставят ваксини. Според Кастекс националната кауза по ваксиниране срещу коронавируса ще помогне на страната да излезе от кризата.Тези изявления Кастекс направи при посещение на ваксинационен център източно от Париж.

Националният стадион на Франция стана ваксинационен център (ВИДЕО/СНИМКИ)

Франция си беше поставила за цел да ваксинира с първа доза от ваксините 10 милиона души до средата на април. На ден се поставят между 200 000 и 300 000 дози ваксини. Целта бе изпълнена с няколко дни по-рано.

Франция предвижда до средата на май да са ваксинирани с 20 милиона души, а до средата на юни - 30 милиона.

Франция с рекорден ръст на пациентите, приети в интензивно отделение заради COVID-19

Днес се очаква френските здравни власти да препоръчат на онези под 55 години, които са с първа доза на AstraZeneca да изберат и РНК ваксини за втората си доза, допълва Ройтерс.

Във Франция ситуацията с коронавируса е усложнена. Над 31 000 души с коронавирус са в болници, а в реанимация са 5746 души. Страната разполага с близо 8000 легла в интензивни отделения и се готви да увеличи този капацитет на до 10 000 легла.
БТА